Óók op zaterdagen open van 9:30 tot 15:00! | Wintersportartikelen nodig? Bezoek Skishopbrabant.nl!
ERVAREN & VAKKUNDIGE KLANTENSERVICE!
GROTE EIGEN VOORRAAD, SNELLE LEVERING!
AL RUIM 20 JAAR DE SPECIALIST!
Home / Sneeuwkettingen

Tips bij aankopen sneeuwkettingen


Iedereen die op wintersport gaat kan in de situatie komen dat het gebruik van sneeuwkettingen verplicht is.Sneeuwkettingen bij dakdragerland Bij sneeuwval op weg naar uw wintersport bestemming kunt u het bord tegen komen dat op dat moment de verplichting van het gebruik van sneeuwkettingen insteld. Wettelijk mag u dan alleen verder rijden met gemonteerde sneeuwkettingen. Koop daarom voor vertrek uit Nederland een geschikte set sneeuwkettingen. Meestal zijn ze wel te koop in het vakantieland alleen is de prijs dan vaak erg hoog. Bovendien heeft men niet voor alle auto's passende sneeuwkettingen waardoor u het risico loopt niet verder te mogen / kunnen rijden.

Welke sneeuwkettingen zijn er:


Er zijn grofweg 3 types te onderscheiden:
 • De Traditionele sneeuwketting
 • De Loopvlak sneeuwketting
 • De Sneeuwsok

De Traditionele sneeuwketting

​Deze is er in diverse soorten schakeldikte; 16 mm is bedoeld voor terreinwagens of licht bestelwagens. 13, 12 en 9 mm is bedoeld voor personenwagens, waarbij de ruimte in de wielakst en achter de band bepalend zijn voor de dikte van de schakel. ( hoe minder ruimte hun dunner de ketting ) deze kettingen zijn er in diverse prijs segmenten. Het risico op sneeuwkettingenplicht is niet al te groot en met de intrede van de winterband is het noodzakelijk gebruik buiten de sneeuwkettingenplicht sterk vermindert. Wij raden onze klanten dan ook aan om een niet al te dure ketting te kopen maar anderszijds weg te blijven van de bouwmarkt ( chinese ) kwaliteit. De echt budget kettingen uit bijv China breekt snel en monteert erg lastig. goedkoop kan dus wel maar niet te goedkoop. (waarschijnlijk heeft u ze niet nodig )
De Loopvlak sneeuwketting
Deze ketting is speciaal voor auto's die aan de achterkant van het wiel geen ruimte hebben voor een traditionele sneeuwketting. De ketting ligt dus alleen boven op het wiel en aan de buitenkant. Enorm voordeel van dit type Sneeuwketting is dat de montage supersnel en makkelijk gaat. Binnen 5 minuten is het geheel rijklaar waarbij dat bij de traditionele ketting toch zeker 15 minuten duurt.
Het nadeel van deze kettingen is de prijs. dit varieert van € 239,- tot € 499,- afhankelijk van merk en bandenmaat.

De Sneeuwsok

Deze biedt wettelijk geen alternatief voor de sneeuwketting en is dus alleen geschikt op bijvoorbeeld plaat van bestemming om het laaste lastige stukje naar huis hotel of appartement af te leggen als dat zonder kettingen niet gaat.

Schakeldiktes:
7 mm, 9 mm, 12 mm, 13 mm, 16 mm,
De schakeldikte die u nodig heeft is afhankelijk van het gewicht auto. Met als uitzondering, wat zegt de fabrikant (kijk altijd in het instructieboekje van de auto)
7,9 en 12 mm voor personen wagens. 13 en 16 mm is voor de lichte bedrijfswagens en campers vanaf ca 1500 kilo tot 3500 kilo

M+S banden en full terrain banden! hiervoor zijn de standaard maten bijna nooit geschikt omdat deze banden afwijkend (hoger) profiel hebben dan zomer en winterbanden ( en all season banden)
Algemene tips bij gebruik van Sneeuwkettingen:
 • Oefen "droog" probeer de sneeuwkettingen thuis voor vertrek ( pas check )
 • Leg de sneeuwkettingen binnen handbereik en niet onder bij het reservewiel.
 • Gebruik handschoenen bij montage. De remstof en pekel op de velgen zorgen voor zeer vieze handen.
 • Wacht niet te lang met monteren en zorg voor een veilige plek om de Sneeuwkettingen te kunnen monteren.
 • Monteer de kettingen altijd op de aangedreven wielen.
 • Controleer na ca 30  a 40 meter of het geheel nog strak op het loopvlak van de band liggen.
 • Houd de snelheid in acht maximaal 50 km/u
 • Rij niet te lang op wegen zonder sneeuw of met ijs, uw sneeuwkettingen slijten dan erg snel, 
 • Reinig de kettingen na gebruik met warm water en droog ze zo snel mogelijk. Bewaar de sneeuwkettingen op een droge warme plek in huis.
Er zijn omtrent sneeuwkettingen een aantal wettelijke zaken

Sneeuwkettingen zijn verplicht op het moment dat dit aangegeven wordt. In sommige landen is het veplicht om sneeuwkettingen bij te hebben. In de meeste populaire wintersportlanden niet maar men mag niet verder rijden indien er een plicht is om de sneeuwkettingen te gebruiken..

Hieronder staat een overzicht per land

Overzicht per land.

Duitsland: gedurende winterse periodes dient het voertuig te beschikken over zgn winteruitrusting! Dit betekent; winterbanden maar ook voldoende ruitensproeiervloeistof en goede ruitenwissers! ( altijd verplicht verbanddoos en indien u stil komt te staan zonder brandstof een 5 literkan brandstof < boete tot wel €1000,-> ) Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht wanneer dit specifiek wordt aangegeven

Finland: Winterbanden verplicht van 1 december tot 1 maart. Sneeuwkettingen zijn toegestaan indien noodzakelijk.

Frankrijk: De banden moeten voldoen aan de weersomstandigheden ( lees winter> winterbanden ) ( Ook verplicht: verbanddoos en alcohol tester ! )

Italië: Er wordt op diverse ( berg ) wegen aangegeven wat verplicht is! Aangezien het ter plaatse wisselen van banden lastig is kan men hier het beste winterbanden thuis laten monteren en de Sneeuwkettingen meenemen. In bepaalde gebieden is het verplicht om Sneeuwkettingen in de auto te hebben van 15 oktober tot 30 april. Het gebruik van Sneeuwkettingen is altijd verplicht indien dit wordt aangegeven.

Kroatie: De winterbanden dienen een minimaal profiel van 4 mm te hebben ook dient M+S op de banden vermeld te zijn ( Mud and Snow ) Indien men geen winterbanden gebruikt is het verplicht om Sneeuwkettingen in de auto te vervoeren! ( doorreis door Duitsland = winterbanden ! )

Noorwegen: Uw auto dient te zijn uitgerust met winterbanden. Sneeuwkettingen of zelfs spijkerbanden dienen te worden gebruikt naar gelang van de omstandigheden . Sneeuwkettingen gebruik je naar eigen inzicht.

Oostenrijk: In Oostenrijk is het verplicht om tussen 1 november en 15 April bij winterse omstandigheden met winterbanden te rijden met een minimale profieldiepte van 4 mm. Net als in Duitsland kun je aansprakelijk gesteld worden indien je bij een verkeersongeval betrokken traakt zonder gebruik van winterbanden.

Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden indien noodzakelijk en het wegdijk niet beschadigd wordt. De maximaal aangeraden snelheid is 40 km pu en in sommige tunnels is het gebruik van Sneeuwkettingen gebruik verboden ( oa Arlbergtunnel )

Slovenië: Winterbanden zijn verplicht van 15 november tot 15 maart en dienen een minimale profieldiepte te hebben van 3 mm. Sneeuwkettingen in de auto zijn verplicht en er wordt aangegeven wanneer deze gebruikt moeten worden.

Slowakije: Winterbanden zijn verplicht bij sneeuwval en gladheid en de banden dienen de notering M&S te hebben ( Mud en Snow ) Tijdens de wintermaanden is het verplicht om Sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen. Verplicht gebruik wordt aangegeven.

Tsjechië: Winterbanden kunnen op niet gestrooide wegen verplicht gesteld worden. De winterbanden dienen een profiel van minimaal 4 mm te hebben. Sneeuwkettingen in de auto zijn verplicht. Verplicht gebruik wordt aangegeven!

Zweden: Winterbanden, Sneeuwkettingen of Spijkerbanden zijn verplicht indien de weersomstandigheden dit vereisen.

Zwitserland: Er is in Zwitserland geen verplichting aangaande winterbanden wel wordt het gebruik aanbevolen. Sneeuwkettingen zijn verplicht indien de situatie dit noodzakelijk maakt. Indien verplicht worden dit aangegeven met het bekende bord. Er geld een maximum snelheid met Sneeuwkettingen van 50 km pu en gebruik is verboden in de tunnels: Selisberg, de St Gotthard en de San Bernardtunnel

 

Mochten er nog verdere vragen zijn mail of bel ons gerust!

Sneeuwkettingen